Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 688 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

coś słodkiego

sobota, 17 listopada 2012 13:38
Skocz do komentarzy

Mimo, że czas na śliwki się już skończył (choć ostatnio na rynku widziałem je jeszcze na jakimś jednym stoisku) to ciasto to można robić przez cały rok np. ze śliwek mrożonych (trzeba je rozmrozić) lub z jabłkami.

Zacznijmy od  składników , które nam będą potrzebne.

 

Składniki na ciasto:

- ¾  paczki masła tj. 150g

-3-4 jajka w zależności od wielkości

 

-3/4 szklanki cukru (dziękuję za uwagę faktycznie zapomniałem zapomniałem o cukrze)

- 2 szklanki mąki krupczatki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 5 łyżek śmietany 18%

- śliwki (ja kupuje około 2kg , wybieram najtwardsze i największe a z reszty robię kompot)

- czerwone porzeczki, borówki amerykańskie, połówki agrestu, jagody, jabłka bez skórki pokrojone w kostkę, co kto lubi lub akurat tym dysponuje

- zapach do ciasta (ja lubię rumowy albo waniliowy)

 

Składniki na kruszonkę:

- pół paczki masła tj. 100g

- pół szklanki mąki krupczatki

- pół szklanki wiórków kokosowych

- 4 łyżki cukru

- 1 torebka cukru waniliowego

 

No to jak już wszystko mamy to bierzemy się do roboty. Oddzielamy białka od żółtek i w naczyniu mieszamy mikserem żółtka , cukier i masło. Masło dobrze jest wcześniej  wyjąć z lodówki by było miękkie to łatwo się zmiksuje. Zostawiamy teraz masę aby cukier troche się w niej rozpuścił.

 W tym czasie z największych śliwek wyjmujemy pestki a śliwki przekrawamy na pół.  Gdy śliwki mamy przygotowane miksujemy jeszcze raz uzyskana wcześniej masę dodając po trochu mąkę krupczatkę wcześniej dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z soda.

 Do sypkiego ciasta dodajemy śmietanę co zwiąże nam ciasto i  miksujemy do uzyskania jednolitej masy

Teraz w oddzielnym naczyniu ubijamy białko na sztywną pianę a następnie dodajemy ją do ciasta i wszystko dokładnie miksujemy dodając zapach do ciasta.

Papier do pieczenia wkładamy na chwilę do gorącej wody co ułatwi nam wyłożenie nim formy do pieczenia (ja mam blachę o wymiarach 25x35) i na tak przygotowaną formę wykładamy ciasto dokładnie rozprowadzając je łyżką. Teraz możemy ciasto posypać porzeczkami i borówkami a następnie dość ściśle układamy na cieście śliwki.

 Składniki do kruszonki mieszamy ze sobą mikserem aż do uzyskania sypkiej ale i lekko wiążącej się masy kruszonki.

 Kruszonką posypujemy ciasto i  blachę wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do około 190’C i pieczemy około 50 min (ja piekę w piekarniku z termoobiegiem). Temperaturę i czas pieczenia najlepiej dostosować do swojego piekarnika.

Gdy ciasto jest gotowe odstawiamy je aż do wystygnięcia niczym nie przykrywając by kruszonka była krucha a nie miękka.

 Teraz potrzebne jest już tylko dobre towarzystwo do degustacji przy kawie. Mnie osobiście to ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Jeśli ktoś będzie miał ochotę jeszcze na jakieś słodkości na kuchennym blacie to warto wpierw posprzątać i pozmywać ;). Smacznego

Podziel się
oceń
4
0

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 02 sierpnia 2013 10:00

    Moja babcia robi takie ciasto. Jest przepyszne.

    autor Rodzynka

    blog: powrotmagii.bloog.pl

  • dodano: 30 kwietnia 2013 13:51

    Dzięki za dokładnie opisany przepis i zdjęcia.

    autor ona

    blog: http://www.skutecznie-odchudzanie.pl

  • dodano: 15 grudnia 2012 10:16

    o cukrze faktycznie zapomnialem ale to nie jest ciasto drozdzowe dlatego nie ma w nim drozdzy:)

    autor ktosnieznaszgo

    blog: ktosnieznaszgo.bloog.pl

  • dodano: 13 grudnia 2012 12:16

    A TO JE DOBRE

    autor Kuchnia angielska

    blog: http://przepisy-po-angielsku-sortedfood.blogspot.com/

  • dodano: 13 grudnia 2012 11:57

    Ciasto drożdżowe - a gdzie drożdże?

    autor Beta

  • dodano: 13 grudnia 2012 11:55

    Świetne ciasto, wyglada przepysznie. Na pewno wykorzystam przepis :). A ja polecam tez prosty przepis na ciasto SNIKERS :) http://kuchnianatki.blogspot.com/2012/12/ciasto-snickers.html

    autor ambrozja

    blog: http://kuchnianatki.blogspot.com

  • dodano: 13 grudnia 2012 11:35

    a nie ma ile cukru

    autor magda

    blog: magda

  • dodano: 13 grudnia 2012 11:24

    połączenie kolorów i smaków pyszne.. bajeczne.. muszę spróbować..

    autor Ori

    blog: http://klub-ori.pl/

  • dodano: 13 grudnia 2012 11:03

    sorki ciasto do bani, na calosci bo i samo drozdzowe i owocki beznadziejne

    autor as

  • dodano: 13 grudnia 2012 10:52

    Osobiście schudłem i wymodelowałem ciało nie głodząc się.Pozbyłem się brzucha i 2 brody. Teraz czuję się świetnie w swoim ciele.Naprawdę zainteresowanych kieruję na adres dietatrening@wp.pl Układają tam diety oraz ćwiczenia dla kobiet i mężczyzn. Z dobrym efektem. Pozdrawiam

    autor schudnij

  • dodano: 22 listopada 2012 12:28

    No no totalny szacun! Oprócz uwielbienia dla czynnosci pochłaniania ciast, uwielbiam te ciasta robić. Jest w tym jakaś magia, nieprawdaż?
    Kurka a ślinianki swoje, nie moge im wytłumaczyć, że to tylko fotki.

    autor Dorota

  • dodano: 22 listopada 2012 12:22

    Mniaaaammm:):):)
    Szykuj kawę , wpraszam się na ciasto:)

    autor hurghada35

    blog: hurghada35.bloog.pl

  • dodano: 21 listopada 2012 14:04

    O jeju, jeju jak to smakowicie wygląda, normalnie ślinka cieknie, chętnie przetestowałabym ten przepis, tylko gdzie o tej porze można upolować agrest i czerwoną porzeczkę, ale to nic, zrobię z sama śliwą, w końcu też pychotak :)

    autor Nati

    blog: www.szelestksiazek.blogspot.com

  • dodano: 21 listopada 2012 11:43

    Znów do Ciebie zajrzałam, zjadłam kawałek ciasta i uśmiechnęłam się
    pozdrawiam Tomka cieplo

    autor dobrycoach

    blog: dobrycoach.bloog.pl

  • dodano: 20 listopada 2012 16:43

    uwielbiam ciasta z owocami u mnie często mama takie piecze buźka pozdrawiam.

    autor agata

    blog: agatuszka.bloog.pl

  • dodano: 19 listopada 2012 13:01

    Mnie urzekł sam pomysł i estetka wykonania. Począwszy od koloru talerzy, narzędzi których używałeś, po czystość dookoła. I ten układ na blaszce, wszystko równo i te kolory :-) z chęcią popatrzyłabym z boku jak wykonujesz to ciasto ;) Pozdrawiam ciepło i z uśmiechem, szerokim tym razem.

    autor Agnieszka Przepiórowska

    blog: agnieszkaprzepiorowska.bloog.pl

  • dodano: 19 listopada 2012 9:26

    Oszaleje chyba zaraz! Ależ to wygląda pięknie! Od dzisiaj się odchudzam! Tak postanowiłam! Jeszcze wczoraj jadłam o 22 drugiej no bo jak nie jeść skoro ciągle w telewizji smaczne programy kulinarne! Ale zaraz... śliwki mam zamrożone w zamrażarce...Ech uciekam i pozdrawiam!

    autor minawetp

    blog: minawetp2.bloog.pl

  • dodano: 18 listopada 2012 19:19

    O proszę, jak trafiłam... Smakowicie wygląda i na pewno też tak smakuje. Ugryzłam kawałek... ;)

    autor bellatrix2009

  • dodano: 18 listopada 2012 17:12

    Aaaa, na drugi dzień , bo te owoce przenikają w cieście. Niedługo Andrzejski , to zpewnoscią będzie akurat. :D
    Odchudzam sie i ciasto u mnie z rzadka
    Ze słodkim winkiem też dobre będzie, prawda?...
    Pozdrawiam , i cieszę się , że kolejny post dałeś .Pa!

    autor jula-grafomanka

    blog: grafomanka.bloog.pl

  • dodano: 18 listopada 2012 13:46

    Super ciasto, widać że pyszne i przygotowywane z cieplem i radością że coś się tworzy...
    Szkoda że nie mogę zjeść tego kawałka ale zdjęcia nie byłoby...
    pozdrawiam cieplo

    autor dobrycoach

    blog: dobrycoach.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

wtorek, 27 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  489 542  

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

O mnie

Czy można o kimś powiedzieć kilka słów? Każdy człowiek jest jakimś światem... dobrym, złym, kolorowym , czarno-białym, takim o którym sie marzy lub takim przed którym się uciaka. Jaki ja jestem? hmmm... może Ty mi to kiedyś powiesz?

O moim bloogu

Założyłem ten blog by mieć czasem możliwość zapisania i podzielenia się myślami, spostrzeżeniami, refleksjami... na tematy ważne i te zupełnie nieistotne. Może ktoś będzie miał podobne zdanie a moz...

więcej...

Założyłem ten blog by mieć czasem możliwość zapisania i podzielenia się myślami, spostrzeżeniami, refleksjami... na tematy ważne i te zupełnie nieistotne. Może ktoś będzie miał podobne zdanie a moze zupełnie inne... zobaczymy

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 489542

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Bloog.pl