Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 688 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Chleb kasztelański ;)

środa, 20 lutego 2013 22:16
Skocz do komentarzy

 

Czy zjedlibyście codziennie szczyptę spulchniacza do chleba, polepszacza czy innej substancji chemicznej z własnej i nieprzymuszonej woli? Podejrzewam, że nie :) ale jeśli jest to zakamuflowane w bochenku chleba to każdy coś takiego zjada mimowolnie nie zastanawiając się nad tym. Zapewne są piekarnie , które robią bardzo dobry chleb i można zakładać, że nie dodawany jest tam żaden podejrzany specyfik ale po co przypuszczać lub wierzyć w zapewnienia jak można to wiedzieć na 100%. Aby tak właśnie było najprościej jest upiec chleb samemu :). Chleb piekę samemu już dobrze ponad rok. Do przepisu, który zaraz przedstawię doszedłem metodą prób i błędów za każdym razem coś modyfikując, dodając i zmieniając proporcje. Ze składnikami dodatkowymi do chleba jest jak z pizzą i można je komponować według własnego gustu. Mąkę zawsze odmierzam na wadze elektronicznej gdyż mam wtedy pewność powtarzalności uzyskiwanego chleba.

Potrzebne składniki:

- 500g mąki pszennej razowej

- 200g mąki żytniej razowej

- 200g mąki żytniej zwykłej

- 200g mąki owsianej

- 200g mąki gryczanej

- 0,5 szklanki siemienia lnianego

- 1 szklanka słonecznika łuskanego

- 0,5 szklanki kminku

- 0,5 łyżki ziół prowansalskich

- 1 łyżka majeranku

- 1 łyżka oregano

- 1 łyżka tymianku

- 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

- 1 łyżka kawy zbożowej

- 1 kieliszek lub jak kto woli :) dwie łyżki soli

- 1 kieliszek lub dwie łyżki cukru

- 1 kieliszek octu winnego (ja mieszam pół na pół z octem balsamicznym)

- 2 x 0,5 l piwa (jedno dla piekarza;)

- 0,6 l  ciepłej przegotowanej wody

- 50g  drożdży spożywczych tzn. pół paczki

- płatki owsiane

- smalec

 

Do naczynia wlewamy 0,6 l ciepłej przegotowanej wody,  0,5 l piwa i dodajemy do tego 50g rozdrobnionych drożdży spożywczych oraz cukier. Odstawiamy naczynie aby drożdże dobrze się rozpuściły. Do sporej miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz soli i octu . Zamiast słonecznika można dodać łuskane pestki dyni a w okresie świąt dodaję 250g podsuszonych rodzynek. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy sól i ocet. Gdy wszystkie sypkie składniki mamy dokładnie wymieszane z mąką, wlewamy stopniowo zaczyn drożdżowy cały czas mieszając mikserem używając końcówek do chleba.

Mieszamy dość długo aż ciasto będzie pulchne i kleiste. Odstawiamy je teraz na około 20-30 min przykrywając kuchennym recznikiem. Teraz przygotowujemy formy do pieczenia. Ja używam czterech keksówek o  wymiarach 20x12cm. Całe foremki smaruję smalcem aby upieczony chleb łatwo wyszedł z formy.

Gdy ciasto już podrośnie miksujemy je jeszcze raz dokładnie przez 3-4min. Wyrobione ciasto chlebowe wykładam do foremek i rozprowadzam je łyżką moczoną w wodzie aby ciasto się nie kleiło.

Dokładnie ułożone ciasto spryskuję woda używając zraszacza do kwiatów i posypuję płatkami owsianymi potrząsając foremką aż płatki dokładnie oblepia ciasto i foremkę. Nadmiar płatków przesypuję do kolejnej keksówki.

Foremki z ciastem chlebowym wysypane płatkami nakrywam ręcznikiem kuchennym i odstawiam na 20-30 min do wyrośnięcia. Ciasto chlebowe już wyrośnięte jeszcze raz spryskuję wodą i wkładam je do piekarnika nagrzanego do 160’C na 1,5h.

Teraz możemy spokojnie zająć się drugą butelką piwa ;). Chleb wychodzi po prostu super. Pachnący , smaczny, z chrupiąca skórką i całkowicie bez chemicznych dodatków a co za tym idzie służący zdrowiu. Jeśli ktoś spróbuje pobawić się w piekarza z całą pewnością szybko zapomni jak smakuje kupny chleb. Gdy już chleb jest gotowy wyjmuję go z foremek i zostawiam „do góry nogami” aż do wystygnięcia i żeby łatwiej odparował.

Gdy chleb jest już zimny trzy bochenki zamrażam. Chleb zawsze wyjmuję z zamrażalnika na noc aby na rano był rozmrożony i proszę mi uwierzyć, że nie sposób odróżnić go od tego zaraz po upieczeniu. Świerzy chleb najlepszy jest z dobrym masłem i szczyptą soli a w sezonie letnim dodatkowo z pachnacym pomidorem.

O tym co można samemu zrobić do położenia na chleb i żeby nie było tam przypadkiem aferanckiego kawałka konia ;) napiszę następnym razem… Chyba zaraz zgrzeszę i pochłonę jeszcze jedną kromeczkę ;)… hmmm mniam

Podziel się
oceń
9
1


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 19 grudnia 2014 10:03

    Wygląda świetnie, muszę wyprobowac ten przepis

    autor wujo

    blog: http://krajalnice-do-chleba.eu/

  • dodano: 22 marca 2014 20:51

    zamiast octu dodaj barszczu tego z butelki pół szklanki

    autor miśka

  • dodano: 06 kwietnia 2013 18:22

    Chleby to się na zakwasie robi ;]

    autor onna

    blog: ...

  • dodano: 06 kwietnia 2013 16:08

    Ten zapach mmm pychota

    autor TheHogaty

    blog: TheHogaty

  • dodano: 27 marca 2013 18:04

    Uwielbiam... i ten zapach pieczonego,pychota :))
    pozdrawiam serdecznie

    autor lajz

    blog: lajz.bloog.pl

  • dodano: 19 marca 2013 12:22

    Prawie idealnie, prawie - zastąpić drożdże zakwasem,
    wyrzucić cukier, zastąpić wyrób piwopodobny piwem - i klękajcie narody,

    pzdr,

    autor franc

  • dodano: 19 marca 2013 10:15

    a gdyby zamiast drożdży zrobić na zakwasie żytnim - to ile tego zakwasu dać?

    autor kasztelan in spe

  • dodano: 03 marca 2013 13:56

    Tak sobie myślę, ze w kuchni na swój sposób sie spełniasz... to taka też psychiczna odskocznia i przyjemność. Mnie sprawia taką przyjemność pieczenie ciast.

    autor Dorota

  • dodano: 03 marca 2013 13:04

    moja siostra sama piecze chleb - jest nieporównywalnie smaczniejszy niże ten sklepowy. Ale, żebym tak sama się wzięła za pieczenie ... ehhh ... chyba będzie ciężko :)

    autor n(agy)etka

    blog: nagyetka.bloog.pl

  • dodano: 28 lutego 2013 14:27

    Ale pyszny chlebek i jaki zdrowy... super, że sam pieczesz. Masz rację dziś chleb to chleb z niespodzianką nie wiemy co tam jest...
    pozdrawiam

    autor dobrycoach

    blog: dobrycoach.bloog.pl

  • dodano: 26 lutego 2013 16:21

    Fantastyczny chleb, jeszcze takiego nie widziałam, Można go piec w normalnym piekarniku??

    autor Cudo

    blog: http://cvkreator.eu/cv-operator-wozka-widlowego

  • dodano: 23 lutego 2013 18:05

    Chlebek własnej roboty....mmmmmmm....marzenie;)

    autor hurghada35

    blog: hurghada35.bloog.pl

  • dodano: 22 lutego 2013 15:09

    No nie mogę!!!!!!!!!!!! Co za facet!!!!!! Chcę takiego mieć! Chcę!!! A wiesz ostatnio myślałam właśnie nad pieczeniem chleba, dziękuje za przepis, muszę wypróbować!!!!! Pozdrawiam :-)

    autor minawetp

    blog: minawetp2.bloog.pl

  • dodano: 22 lutego 2013 13:09

    Nie przepadam za "sklepowym" chlebem, nie czuję w nim smaku z dzieciństwa, który wiąże się ze wspomnieniami o tym, jak moja babcia robiła rozczyn, mięsiła i wypiekała w piecu chlebowym przepięknie pachnący i sycący chleb. Dlatego unikam kupczego wypieku, ale dzięki Tobie, a właściwie dzięki Twojemu przepisowi porwę się na upieczenie chleba, tylko wcześniej muszę dokupić keksówki, bo mam tylko dwie, a jak widzę z podanych produktów trochę towaru wychodzi :-)
    Miłego dnia!

    autor Nati

  • dodano: 22 lutego 2013 11:53

    ale mi narobiłeś smaka! chyba się skuszę...

    autor Agnieszka

    blog: cafetime.bloog.pl

  • dodano: 21 lutego 2013 19:25

    dobrze wiedzieć, że dbasz o siebie :)

    autor Agnieszka Przepiórowska

    blog: agnieszkaprzepiorowska.bloog.pl

  • dodano: 21 lutego 2013 18:49

    Podziwiam, że chce Ci się tyle trudu zadawać sobie

    autor baśka

    blog: iluzja26.bloog.pl

  • dodano: 21 lutego 2013 9:17

    Widziałeś żeby Krysia Czubówna surwiwalowe opowiadała?
    Podpowiem, szukaj pod "Zwyczaje godowe leniwców"

    autor Betty

  • dodano: 21 lutego 2013 0:11

    Eh... już po północy ale poczułam nieznośnego małego głoda po obejrzeniu zwłaszcza dwóch ostatnich materiałów dowodowych. Tomku jesteś winien mojego nocnego podjadania, którego tak bardzo staram się unikać!!

    autor Betty

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

wtorek, 27 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  489 543  

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

O mnie

Czy można o kimś powiedzieć kilka słów? Każdy człowiek jest jakimś światem... dobrym, złym, kolorowym , czarno-białym, takim o którym sie marzy lub takim przed którym się uciaka. Jaki ja jestem? hmmm... może Ty mi to kiedyś powiesz?

O moim bloogu

Założyłem ten blog by mieć czasem możliwość zapisania i podzielenia się myślami, spostrzeżeniami, refleksjami... na tematy ważne i te zupełnie nieistotne. Może ktoś będzie miał podobne zdanie a moz...

więcej...

Założyłem ten blog by mieć czasem możliwość zapisania i podzielenia się myślami, spostrzeżeniami, refleksjami... na tematy ważne i te zupełnie nieistotne. Może ktoś będzie miał podobne zdanie a moze zupełnie inne... zobaczymy

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 489543

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Bloog.pl