Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 965 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Chleb kasztelański ;)

środa, 20 lutego 2013 22:16
Skocz do komentarzy

 

Czy zjedlibyście codziennie szczyptę spulchniacza do chleba, polepszacza czy innej substancji chemicznej z własnej i nieprzymuszonej woli? Podejrzewam, że nie :) ale jeśli jest to zakamuflowane w bochenku chleba to każdy coś takiego zjada mimowolnie nie zastanawiając się nad tym. Zapewne są piekarnie , które robią bardzo dobry chleb i można zakładać, że nie dodawany jest tam żaden podejrzany specyfik ale po co przypuszczać lub wierzyć w zapewnienia jak można to wiedzieć na 100%. Aby tak właśnie było najprościej jest upiec chleb samemu :). Chleb piekę samemu już dobrze ponad rok. Do przepisu, który zaraz przedstawię doszedłem metodą prób i błędów za każdym razem coś modyfikując, dodając i zmieniając proporcje. Ze składnikami dodatkowymi do chleba jest jak z pizzą i można je komponować według własnego gustu. Mąkę zawsze odmierzam na wadze elektronicznej gdyż mam wtedy pewność powtarzalności uzyskiwanego chleba.

Potrzebne składniki:

- 500g mąki pszennej razowej

- 200g mąki żytniej razowej

- 200g mąki żytniej zwykłej

- 200g mąki owsianej

- 200g mąki gryczanej

- 0,5 szklanki siemienia lnianego

- 1 szklanka słonecznika łuskanego

- 0,5 szklanki kminku

- 0,5 łyżki ziół prowansalskich

- 1 łyżka majeranku

- 1 łyżka oregano

- 1 łyżka tymianku

- 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

- 1 łyżka kawy zbożowej

- 1 kieliszek lub jak kto woli :) dwie łyżki soli

- 1 kieliszek lub dwie łyżki cukru

- 1 kieliszek octu winnego (ja mieszam pół na pół z octem balsamicznym)

- 2 x 0,5 l piwa (jedno dla piekarza;)

- 0,6 l  ciepłej przegotowanej wody

- 50g  drożdży spożywczych tzn. pół paczki

- płatki owsiane

- smalec

 

Do naczynia wlewamy 0,6 l ciepłej przegotowanej wody,  0,5 l piwa i dodajemy do tego 50g rozdrobnionych drożdży spożywczych oraz cukier. Odstawiamy naczynie aby drożdże dobrze się rozpuściły. Do sporej miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz soli i octu . Zamiast słonecznika można dodać łuskane pestki dyni a w okresie świąt dodaję 250g podsuszonych rodzynek. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy sól i ocet. Gdy wszystkie sypkie składniki mamy dokładnie wymieszane z mąką, wlewamy stopniowo zaczyn drożdżowy cały czas mieszając mikserem używając końcówek do chleba.

Mieszamy dość długo aż ciasto będzie pulchne i kleiste. Odstawiamy je teraz na około 20-30 min przykrywając kuchennym recznikiem. Teraz przygotowujemy formy do pieczenia. Ja używam czterech keksówek o  wymiarach 20x12cm. Całe foremki smaruję smalcem aby upieczony chleb łatwo wyszedł z formy.

Gdy ciasto już podrośnie miksujemy je jeszcze raz dokładnie przez 3-4min. Wyrobione ciasto chlebowe wykładam do foremek i rozprowadzam je łyżką moczoną w wodzie aby ciasto się nie kleiło.

Dokładnie ułożone ciasto spryskuję woda używając zraszacza do kwiatów i posypuję płatkami owsianymi potrząsając foremką aż płatki dokładnie oblepia ciasto i foremkę. Nadmiar płatków przesypuję do kolejnej keksówki.

Foremki z ciastem chlebowym wysypane płatkami nakrywam ręcznikiem kuchennym i odstawiam na 20-30 min do wyrośnięcia. Ciasto chlebowe już wyrośnięte jeszcze raz spryskuję wodą i wkładam je do piekarnika nagrzanego do 160’C na 1,5h.

Teraz możemy spokojnie zająć się drugą butelką piwa ;). Chleb wychodzi po prostu super. Pachnący , smaczny, z chrupiąca skórką i całkowicie bez chemicznych dodatków a co za tym idzie służący zdrowiu. Jeśli ktoś spróbuje pobawić się w piekarza z całą pewnością szybko zapomni jak smakuje kupny chleb. Gdy już chleb jest gotowy wyjmuję go z foremek i zostawiam „do góry nogami” aż do wystygnięcia i żeby łatwiej odparował.

Gdy chleb jest już zimny trzy bochenki zamrażam. Chleb zawsze wyjmuję z zamrażalnika na noc aby na rano był rozmrożony i proszę mi uwierzyć, że nie sposób odróżnić go od tego zaraz po upieczeniu. Świerzy chleb najlepszy jest z dobrym masłem i szczyptą soli a w sezonie letnim dodatkowo z pachnacym pomidorem.

O tym co można samemu zrobić do położenia na chleb i żeby nie było tam przypadkiem aferanckiego kawałka konia ;) napiszę następnym razem… Chyba zaraz zgrzeszę i pochłonę jeszcze jedną kromeczkę ;)… hmmm mniam

Podziel się
oceń
9
1


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 15 września 2017 14:28

    spoko napisane

    autor Benedykta

    blog: http://wrozkagauri.pl/wrozka-stargard-szczecinski.html

  • dodano: 29 sierpnia 2017 19:17

    hmm... zgadzam się

    autor Miłobor

    blog: sarahwitch.pl

  • dodano: 19 grudnia 2014 10:03

    Wygląda świetnie, muszę wyprobowac ten przepis

    autor wujo

    blog: http://krajalnice-do-chleba.eu/

  • dodano: 22 marca 2014 20:51

    zamiast octu dodaj barszczu tego z butelki pół szklanki

    autor miśka

  • dodano: 06 kwietnia 2013 18:22

    Chleby to się na zakwasie robi ;]

    autor onna

    blog: ...

  • dodano: 06 kwietnia 2013 16:08

    Ten zapach mmm pychota

    autor TheHogaty

    blog: TheHogaty

  • dodano: 27 marca 2013 18:04

    Uwielbiam... i ten zapach pieczonego,pychota :))
    pozdrawiam serdecznie

    autor lajz

    blog: lajz.bloog.pl

  • dodano: 19 marca 2013 12:22

    Prawie idealnie, prawie - zastąpić drożdże zakwasem,
    wyrzucić cukier, zastąpić wyrób piwopodobny piwem - i klękajcie narody,

    pzdr,

    autor franc

  • dodano: 19 marca 2013 10:15

    a gdyby zamiast drożdży zrobić na zakwasie żytnim - to ile tego zakwasu dać?

    autor kasztelan in spe

  • dodano: 03 marca 2013 13:56

    Tak sobie myślę, ze w kuchni na swój sposób sie spełniasz... to taka też psychiczna odskocznia i przyjemność. Mnie sprawia taką przyjemność pieczenie ciast.

    autor Dorota

  • dodano: 03 marca 2013 13:04

    moja siostra sama piecze chleb - jest nieporównywalnie smaczniejszy niże ten sklepowy. Ale, żebym tak sama się wzięła za pieczenie ... ehhh ... chyba będzie ciężko :)

    autor n(agy)etka

    blog: nagyetka.bloog.pl

  • dodano: 28 lutego 2013 14:27

    Ale pyszny chlebek i jaki zdrowy... super, że sam pieczesz. Masz rację dziś chleb to chleb z niespodzianką nie wiemy co tam jest...
    pozdrawiam

    autor dobrycoach

    blog: dobrycoach.bloog.pl

  • dodano: 26 lutego 2013 16:21

    Fantastyczny chleb, jeszcze takiego nie widziałam, Można go piec w normalnym piekarniku??

    autor Cudo

    blog: http://cvkreator.eu/cv-operator-wozka-widlowego

  • dodano: 23 lutego 2013 18:05

    Chlebek własnej roboty....mmmmmmm....marzenie;)

    autor hurghada35

    blog: hurghada35.bloog.pl

  • dodano: 22 lutego 2013 15:09

    No nie mogę!!!!!!!!!!!! Co za facet!!!!!! Chcę takiego mieć! Chcę!!! A wiesz ostatnio myślałam właśnie nad pieczeniem chleba, dziękuje za przepis, muszę wypróbować!!!!! Pozdrawiam :-)

    autor minawetp

    blog: minawetp2.bloog.pl

  • dodano: 22 lutego 2013 13:09

    Nie przepadam za "sklepowym" chlebem, nie czuję w nim smaku z dzieciństwa, który wiąże się ze wspomnieniami o tym, jak moja babcia robiła rozczyn, mięsiła i wypiekała w piecu chlebowym przepięknie pachnący i sycący chleb. Dlatego unikam kupczego wypieku, ale dzięki Tobie, a właściwie dzięki Twojemu przepisowi porwę się na upieczenie chleba, tylko wcześniej muszę dokupić keksówki, bo mam tylko dwie, a jak widzę z podanych produktów trochę towaru wychodzi :-)
    Miłego dnia!

    autor Nati

  • dodano: 22 lutego 2013 11:53

    ale mi narobiłeś smaka! chyba się skuszę...

    autor Agnieszka

    blog: cafetime.bloog.pl

  • dodano: 21 lutego 2013 19:25

    dobrze wiedzieć, że dbasz o siebie :)

    autor Agnieszka Przepiórowska

    blog: agnieszkaprzepiorowska.bloog.pl

  • dodano: 21 lutego 2013 18:49

    Podziwiam, że chce Ci się tyle trudu zadawać sobie

    autor baśka

    blog: iluzja26.bloog.pl

  • dodano: 21 lutego 2013 9:17

    Widziałeś żeby Krysia Czubówna surwiwalowe opowiadała?
    Podpowiem, szukaj pod "Zwyczaje godowe leniwców"

    autor Betty

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  491 425  

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

O mnie

Czy można o kimś powiedzieć kilka słów? Każdy człowiek jest jakimś światem... dobrym, złym, kolorowym , czarno-białym, takim o którym sie marzy lub takim przed którym się uciaka. Jaki ja jestem? hmmm... może Ty mi to kiedyś powiesz?

O moim bloogu

Założyłem ten blog by mieć czasem możliwość zapisania i podzielenia się myślami, spostrzeżeniami, refleksjami... na tematy ważne i te zupełnie nieistotne. Może ktoś będzie miał podobne zdanie a moz...

więcej...

Założyłem ten blog by mieć czasem możliwość zapisania i podzielenia się myślami, spostrzeżeniami, refleksjami... na tematy ważne i te zupełnie nieistotne. Może ktoś będzie miał podobne zdanie a moze zupełnie inne... zobaczymy

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 491425

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl