Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 688 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Nie samym chlebem człowiek żyje ;)

niedziela, 03 marca 2013 8:08
Skocz do komentarzy

Tak jak obiecałem umieszczam jeszcze jeden wpis kulinarny chociaż chodzi mi po głowie kilka innych tematów, które może ujmę w słowa w niedalekiej przyszłości.

Sam chleb choćby był najbardziej smaczny i pachnący to gdy posmarować go czymś lub położyć na nim coś smakowitego to jest jeszcze lepszy. Przychodzi mi na myśl teraz piosenka o kanapce idealnej ale skoro nie ma się tego co się lubi to się lubi co się ma ;)

http://www.youtube.com/watch?v=_EdZbopNeS8

 

Trzy  w miarę proste sposoby aby położyć na chleb coś co wzbogaci jego smak dostarczając rozkoszy kulinarnych : 1. tatar bez koniny, 2. karczek pieczony, 3. schab staropolski po bawarsku ;)

Potrzebujemy do tych wyczynów ładny kawałek młodej wołowiny, karczku, schabu i brzuszka.

Najpierw bierzemy się za tatara. Mięso dokładnie płuczemy pod bieżącą woda a następnie osuszamy kuchennym ręcznikiem papierowym. Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce o sitku z drobnymi oczkami. Do zmielonego mięsa dodajemy pieprz, sól, maggi w płynie i żółtko jajka oraz oliwę z oliwek, która to doda tatarowi aksamitnego smaku i przyjemnej konsystencji. Dodajemy również odrobinę cukru aby mięso nie zmieniło koloru. Podczas przyprawiania dobrze jest smakować mięso aby nie przedobrzyć z przyprawami. Zawsze mozna tatara dosolić i popieprzyć już na kanapce. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i mamy gotowego tatara bez koniny ;). Dla pewności podczas zakupów możemy zapytać czy ta wołowina kiedyś rżała lub miała podkowy ;)

Karczek i schab przyprawiamy ziołami takimi jakie lubimy (tymianek, zioła prowansalskie itp.) pieprzem, solą  i czosnkiem a wcześniej nacieramy oliwą aby przyprawy dobrze trzymały się mięsa.

Mięso w naczyniu z przykryciem odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki na cały dzień. Dnia kolejnego brzuszek (boczek surowy) wkładamy na chwilę do zamrażarki aby mięso było zwarte ale nie zamarznięte to łatwiej będzie nam je pokroić na równej szerokości plastry. Ja używam do tego celu maszyny elektrycznej ustawionej na około 5 mm. Jako, ze karczek jest już gotowy do pieczenia zajmujemy się schabem. W schab wbijamy nóż aby zrobić w nim  miejsce na morele lub śliwki suszone.

Nacięcie robimy takie na dwa palce ;) aby dość ściśle weszły w mięso morele, śliwki lub np. żurawina. Teraz plastrami brzuszka otulamy schab pomagając sobie wykałaczkami.

Schab tak cały owinięty nie wyschnie i będzie wyjątkowo smaczny a odrobina tłuszczu nikomu nie zaszkodzi gdyż i tak jej spora część się wytopi podczas pieczenia. Brzuszek podczas pieczenia obkurczy się i ściśle obejmie schab. Gdy „mięsnego jeża” mamy gotowego posypujemy go przyprawą do grilla oraz sola i wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z karczkiem. Mięso można podlać dosłownie 1-2 łyżkami wody bo i tak dość sporo wody jest w mięsie. Naczynie z mięsem wkładam na dwie godziny do piekarnika nagrzanego do 200’C. Po 1,5h wyjmujemy naczynie na chwilę i polewamy mięso sosem który wytworzył się podczas pieczenia. Gdy mięso jest już upieczone naczynie cały czas przykryte odstawiamy do wystygnięcia.

Już prawie wystudzone mięso pozbawiamy wykałaczek i  wykładamy na talerze wyłożone papierowym ręcznikiem kuchennym aby wciągał tłuszcz oraz wodę. Przykryte folią aluminiową chowamy do lodówki. Po wystudzeniu kroimy mięso i układamy na własnoręcznie upieczonym chlebie.

Na mięso możemy dodać odrobinę chrzanu, borówek lub żurawiny a do tatara koniecznie drobno posiekaną cebulę.

Nie napiszę o walorach smakowych bo dostaniecie ślinotoku ;) a to będzie grozić odwodnieniem. Życzę wielu przyjemności podczas kulinarnych zabaw  a później już tylko samych smacznych chwil.

Podziel się
oceń
208
19


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 01 marca 2016 12:33

    troszke mozna przytyć :D

    autor niepelnosprawny.org

    blog: niepelnosprawny.org

  • dodano: 14 maja 2013 17:36

    Wódka rozwiązuje język, ale plącze nogi.

    autor Sabina

    blog: http://alekrakow.pl/atrakcje-krakowa/blonia-i-zakrzowek

  • dodano: 07 kwietnia 2013 12:52

    Niema jak Kinomaniak :)

    autor kLOMER

    blog: http://www.kinomaniak.tv/pp/SzalonyMietek

  • dodano: 07 kwietnia 2013 12:22

    Mniam mniam

    autor BialyŻółw

    blog: www.grylogiczne.pl

  • dodano: 07 kwietnia 2013 12:18

    Zapraszam na mięsa w słojach kruche i soczyste idealne na kanapki. Pozdrawiam

    autor Agata

    blog: http://maniasmakowania.pl

  • dodano: 07 kwietnia 2013 11:14

    Domowe wędliny - tylko takie jadam.

    autor domowe wedliny

    blog: http://www.przepis-kulinarny.pl/wedzenie-miesa-szynki-ryb-info14.html

  • dodano: 06 kwietnia 2013 23:12

    do mięs polecam pyszną przyprawę o nazwie bertram :) smak potraw to niebo w gębie. ciężko ja kupić w sklepach stacjonarnych ale w vitamarkecie maja ja zawsze. Poleciła mi ta przyprawę pani dietetyk, polecam wiec wszystkim .

    autor kamyk

    blog: http://vitamarket.pl/p6045-Bertram-korzen-mielony-przyprawa-sw-Hildegardy-z-Bingen-100g.html

  • dodano: 06 kwietnia 2013 22:54

    Oryginalny tatar robiony jest z polędwicy końskiej .Niestety na polskim rynku jest praktycznie nieosiągalna bo konina idzie do WŁOCH gdzie jest sprzedawana za duże pieniądze.Więc nie szydź z konia bo to nie fer.

    autor DONKOŃ

  • dodano: 06 kwietnia 2013 22:48

    Dobra strona

    autor tomek

    blog: http://j-net.pl

  • dodano: 06 kwietnia 2013 22:24

    Niema jak kinomaniak:)

    autor kLOMER

    blog: http://www.kinomaniak.tv/pp/SzalonyMietek

  • dodano: 06 kwietnia 2013 22:01

    wieprzowiny nie jadam

    autor ksiądz

    blog: http://niepelnosprawny.org

  • dodano: 06 kwietnia 2013 21:23

    A dlaczego tak się zastrzegasz, że ten tatar bez koniny! Przecież to najbardziej klasyczny tatar. Znowu wraca temat "Koń a sprawa polska". A konina, mimo niczyn nie uzasadnionych oporów, jest bardzo smaczna. Mimo wszystko, bardzo smacznego wszystkiego, albowiem ponieważ jedzenie i smaki są bardzo ważne w naszym życiu.

    autor paterek

  • dodano: 06 kwietnia 2013 20:29

    Ja, boczek i schab po nasoleniu i posypaniu ziołami i czosnkiem owijam folią spożywczą i trzymam w lodówce 3-4 dni . W czasie pieczenia polewam mlekiem

    autor anna

  • dodano: 06 kwietnia 2013 20:18

    Super mięsko/ Wygrywam ponad 20000zł miesięcznie w systemie z strony: b0gaty - typy . Nie muszę juz pracować i obiadam się super daniami

    autor Dzim

  • dodano: 06 kwietnia 2013 19:35

    A ja zawsze piekę karkówkę czy boczek w rękawie. Na noc odkładam już w rękawie przygotowane mięsko do lodówki a rano tylko nacinam rękaw i piekę. Nie ma tłuszczu, ale za to jaki smak. Nie kupi sie takiego w sklepie.

    autor ela

  • dodano: 06 kwietnia 2013 19:35

    Też robiłam taki schabik na Święta, był super !!!

    autor mimi

  • dodano: 06 kwietnia 2013 19:02

    do tatara zawsze dodaję drobno pokrojonego ogórka kwaszonego

    autor Elzbieta

  • dodano: 06 kwietnia 2013 18:20

    Kruche i soczyste mięsa w słojach,kiełbasy, idealne na kanapki, gotowe obiady, babcine sposoby konserwowania posiłków. Pozdrawiamy i zapraszamy

    autor Jolka

    blog: http://maniasmakowania.pl

  • dodano: 06 kwietnia 2013 17:38

    Wspaniale że ludzie wracają do korzeni i sami w domu robią własne wędliny. Nie tylko smak ale i zdrowie się liczy.

    autor domwe wedliny

    blog: http://www.lekarz4u.net

  • dodano: 06 kwietnia 2013 17:16

    Niema to jak Kinomaniak :

    autor kLOMER

    blog: http://www.kinomaniak.tv/pp/SzalonyMietek

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

wtorek, 27 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  489 544  

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

O mnie

Czy można o kimś powiedzieć kilka słów? Każdy człowiek jest jakimś światem... dobrym, złym, kolorowym , czarno-białym, takim o którym sie marzy lub takim przed którym się uciaka. Jaki ja jestem? hmmm... może Ty mi to kiedyś powiesz?

O moim bloogu

Założyłem ten blog by mieć czasem możliwość zapisania i podzielenia się myślami, spostrzeżeniami, refleksjami... na tematy ważne i te zupełnie nieistotne. Może ktoś będzie miał podobne zdanie a moz...

więcej...

Założyłem ten blog by mieć czasem możliwość zapisania i podzielenia się myślami, spostrzeżeniami, refleksjami... na tematy ważne i te zupełnie nieistotne. Może ktoś będzie miał podobne zdanie a moze zupełnie inne... zobaczymy

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 489544

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Bloog.pl